Om Sundsderbyt

Första Sundsderbyt någonsin tekas igång. Foto: Fredric Berggren

Den 18 september 2014 spelades den första historiska derbymatchen på Skånsk mark i världens bästa innebandyliga, Svenska Superligan. Aldrig tidigare hade två Skånska lag spelat i den högsta serien samtidigt sedan man gjorde en rikstäckande serie. De två lagen, FC Helsingborg och Höllvikens IBF, har tagit olika vägar för att nå den absoluta världstoppen i innebandy.

Helsingborg som stad har en lång och traditionsrik innebandyhistoria. De första byggstenarna mot FCH lades redan 1979 när Viskan IBK grundades. På 80-talet tog man dessutom ett SM-brons. Under 90-talet var man kontinuerligt uppe i den högsta serien, då den var uppdelade i två serier en norr och en söder. Under slutet av 90-talet när de båda serierna gick ihop till en rikstäckande serie hamnade två Helsingborgs lag i division 1. Högaborg Viskan och Ramlösa IBK. De gamla konkurrenterna gick ihop för att satsa mot Elitserien under namnet Högaborg/Ramlösa. 2001 nådde man målet och kvalade upp i Elitserien där man varit sedan dess. 2003 bytte man namn till FC Helsingborg.

Höllvikens innebandyhistoria började som en sektion inom fotbollsföreningen Höllviken BK. 2008 bröt man sig ut och skapade den renodlade innebandyklubben Höllvikens IBF. Det som händer sedan är numera en del av den moderna svenska sporthistorien. När man bröt sig ut från Höllvikens BK spelade man i division 4. År för år har man sedan klättrat uppåt i seriesystemet i rask takt. 2012 spelade man i division 1 som man vann och tog steget upp till Allsvenskan. Som nykomlingar i Allsvenska chockade man alla när man i de sista omgångarna knep en fjärdeplats och lyckades ta sig till kval mot Superligan. I kvalet fortsatte man att chocka och slog ut de överlägsna seriesegrarna Karlstad. I bara farten vann man även kvalfinalen mot Göteborg och vips så var man i Svenska Superligan.

Direkt i premiären säsongen 2014/2015 blev det alltså det första Sundsderbyt i Svenska Superligan. Matchen spelades i Helsingborg Arena inför nära 4 000 skånska innebandyfans. Matchen vanns av FCH med 10-6 efter ett ryck i den sista perioden. Sedan dess har de båda klubbarna haft en rivalitet om vilket lag som är bäst i Skåne på herrsidan. På de tre tidigare derbyna i SSL har FCH gått segrande ur samtliga. Senast i höstas blev det Helsingborgs seger i Halörhallen med 7-4.

Matchen den 7/2 kommer berätta ett nytt kapitel i historien om vilket lag som är bäst längs Öresund men kommer också påverka den framtida historieskrivningen för de båda klubbarna. FCH kämpar för att hålla sig kvar i toppen och ta sig till slutspel medans Höllviken med näbbar och klor gör allt för att ta sig över nedflyttningsstrecket. Allt det blir en extra krydda till att kunna kalla sig Skånes bästa lag.