Matchreferat från Sundsderbyt

Igår gick Sundsderbyt av stapeln inför 3107 personer i Helsingborg Arena. Båda lagen bjöd upp till kamp och på läktarna gjorde publiken sitt för att höja sina respektive lag. Matchen bjöd på hög dramatik och det gick så långt som till förläggning innan slutresultatet kunde fastställas.

 

Matchfakta:

FC Helsingborg 4-4 Höllvikens IBF

(1-1, 1-3, 2-0, 0-0)

Skotten: 21-17

Publik: 3107 st

 

Period 1:

Det började ganska avvaktande från båda lagen, ingen ville hamna i underläge och dom riktigt farliga chanserna är endast ett fåtal. Det dröjde till matchminut 12 innan FCH kunde spräcka målnollan på Robin Jacobsson i Höllvikens mål och det gjorde man genom Hampus Dargren på assist av Jonathan Nilsson. Publiken fick luft men det fick också Höllviken som inte behövde lång tid för att repa sig, redan 34 sekunder senare presenterade Höllvikens poängkung sig Pontus Karlsson som tryckte in kvitteringen på pass av parhästen Johannes Wilhelmsson. Spelet återgick till dödläget som var innan målen och det följdes av väldigt långa spelsekvenser utan avbrott och båda lagen såg värdet av att hålla bollen inom laget hellre än att bara kontra på kontra. Publiken hoppades nog på att matchen skulle öppna upp sig och att alla nerver skulle släppa men det syntes inte på spelet och perioden slutar i likaläge 1-1 men på slutsignalen drabbas matchen av sin första utvisning då FCHs Jonathan Skoglösa åker ut för obstruktion.

 

Period 2:

Höllviken får drömläge vid starten av den andra perioden, ett powerplay dom första två minuterna mot ett boxplay som bara blivit bättre och bättre för var match. Boxen börjar bra för Helsingborg som lyckas hålla Höllviken från att skapa några farligheter men Höllviken vaskar ändå fram två klara målchanser. Det blev inget mål i powerplay för Höllviken som inte kunde luckra upp Helsingborgs box men dom höll ändå i bollen och skapade ett hårt tryck på Helsingborg under de efterföljande minuterna. Helsingborg blev bättre och bättre och lyckades ta sig ur Höllvikens grepp men till en början saknades tyngden i anfallen men efter 10:17 hittar Mika Kohonen Jonathan Nilsson som trycker in bollen vid första stolpen och ger Helsingborg åter ledningen i matchen och lite välbehövlig energi. Men inte heller denna gången håller ledningen ens en minut och inom loppet av ytterligare en minut hade Höllvikens Johannes Wilhelmsson både assisterat Daniel Persson till 2-2 och själv satt 2-3. En eländig period för Helsingborg fortsatte när efter 16:55 Höllviken ökade på till 2-4 genom Johannes Mattsson. Perioden fick inte se fler mer mål men återigen kommer en utvisning på slutsignalen när domarna skickar ut Daniel Persson två minuter för lyft av klubba, något som verkade vara helt oförståeligt för Höllviken.

 

Period 3:

Ett Helsingborg i brygga och underläge med 2-4 inför sista perioden behövde ett mål för att få med sig publiken igen och få en kick av adrenalinet, perfekt med ett powerplay i starten av perioden och ett powerplay som tillhör de bästa i hela ligan. Och mycket riktigt så levererade Helsingborgs powerplay igen efter 1:20 när Linus Nordgren stänkte dit reduceringen 3-4. Det som följde nu var ett ett FCH i medvind och ett vilt kämpande Höllviken och det resulterade i tuffa närkamper, heta känslor och mycket reagerande på varje domslut, detta var som något präglade hela perioden. Men det fanns chanser fortfarande som när Daniel Johnsson lobbar bollen i ribban och Jami Manninen är så när att slå in returen. Det dröjde istället till 17:36 innan Hampus Dargren klev fram igen och kvitterade för hemmalaget och arenan gick i taket! 4-4 slutar perioden och förläggningen väntar.

 

Förläggningen:

Förläggning bjöd på hög spänning och Höllvikens Fredrik Sjöstedt bröt sig fri mot Jonathan Paulsson som gör en suverän räddning och direkt efteråt gör han en kandidat till årets räddning när Axel Persson kommer helt fri i slotet. Höllviken drar vågat nog målvakten med två minuter kvar att spela i ett försök att vinna med sig extrapoängen. Dom får också tryck på Helsingborg men Helsingborg får chanser att avgöra matchen, bland annat så får målkungen Daniel Johnsson bollen och försöker chippa in bollen från egen planhalva men det lyckas han inte med och matchen slutar 4-4.

 

Matchen kanon: Inställningen 

Helsingborg har det tungt just nu och trots att man hamnar i underläge med två mål inom loppet av en minut så kämpar man sig tillbaka i den sista perioden och har bud på att avgöra matchen i förläggningen.

Matchens kalkon: Spela med ledning

Det var stora perioden där det kändes som matchen stod i ett dödläge men när väl Helsingborg bröt det läget så kände man att kanske det släpper nu men båda gångerna som Helsingborg tar ledningen så kvitterade Höllviken på mindre än en minut. Sånt har man inte råd med om man ska spela slutspel.

Matchens lirare (Vald av publiken): Jonathan Nilsson